Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ENGELSİZ YETENEKSİZLERE TOKAT GİBİ KONSER…

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, “DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ ” dolayısıyla muhteşem bir konser icra etti. Şef-Conductor Oğuzhan Kavruk yönetiminde  Felix Klieser R.Strauss’un Korno Konçertosunu elleri doğuştan olmadığı için ayaklarının yardımı ile müthiş bir performansla icra etti.

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası,

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, “DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ ” dolayısıyla muhteşem bir konser icra etti. Şef-Conductor Oğuzhan Kavruk yönetiminde  Felix Klieser R.Strauss’un Korno Konçertosunu elleri doğuştan olmadığı için ayaklarının yardımı ile müthiş bir performansla icra etti. Konserin sonrasında Orkestra Şefi Oğuzhan Kavruk müthiş bir yüce gönüllülük göstererek, tüm engelli seyircileri sahneye davet ederek onların da anı yaşamalarını sağladı.

Sağol Oğuzhan, Teşekkürler Felix. Antalya Senfoni Orkestrasının değerli sanatçıları ellleriniz, soluklarınız eksik olmasın.

Mr.Felix Klieser hakkında bir ropörtaj:

“Şu anda her şey çok harika. »

Felix Klieser şöyle diyor: “Küçük bir çocukken hayalini kurduğum şeyi çoktan başardım.” Aslında 1991 doğumlu müzisyenin sanatsal kariyeri etkileyici bir şekilde okunuyor: Tüm zamanların en genç korno sanatçısı. Göttingen Müzik Okulu, o zamanlar 13 yaşında Hannover Üniversitesi’nin genç öğrencisi, Federal Gençlik Orkestrası’nda korna çalan ve pop yıldızı Sting ile turneye çıkan, “Hayat Ödülü” sahibi ve “Jugend musiziert” ulusal birincisi. piyanist Christof Keymer ve Romantik döneme ait eserlerle büyük beğeni toplayan ilk albümü “Reveries”i çıkardı. Ertesi yıl “Echo Klassik” yılın genç sanatçısı ve Alman Müzik Derneği Müzik Ödülü’ne layık görüldü. Jüri, 10.000 Euro değerindeki konser yönetmenlerinin “gelecek vaat eden bir kariyerin başında olduğunu” tahmin ediyor. Bir kitap yayıncısının onu fark etmesine ve otobiyografisini yayınlamasını teklif etmesine kim şaşırır? Olan da bu: “Dipnotlar – A” kitabı Felix Klieser’in “kolsuz kornacı dünyayı fethediyor” adlı eseri 2014 yazından bu yana piyasada. Artık Japonca ve Çince bile var.

Classicpoint.net: Kolsuz doğdunuz ve henüz 4 yaşındayken korna çalmaya karar verdiniz. Bu olumsuz koşullara rağmen artık dünyanın en iyi korna çalanlarından birisiniz ve ayaklarınızla çoğu insanın elleriyle çaldığından daha iyi çalıyorsunuz. Bize biraz başlangıçlarınızdan bahseder misiniz?
Dünyadaki en iyi niyetle, 4 yaşında bir çocuk olarak kornaya neden aşık olduğumu söyleyemem. Ama gerçek şu ki ailemde müzisyen olmamasına, ailemde de müziğe pek ilgi olmamasına rağmen başka bir şey istemiyordum. Ama bir kornanın önüne oturana kadar herkesin sinirini bozuyordum. Ancak o zaman tatmin oldum. Elbette, aklı başında herhangi bir korna öğretmeni bu enstrümana bu kadar erken başlamamanızı tavsiye eder. Süt dişlerinin bir noktada düşeceği ve yeni dişlerin çıkacağı gerçeği,  akciğer hacminin eksikliği bir yana , çok daha geç bir tarihe kadar başlamamak için iyi bir nedendir. Ama o zamanlar bile kimsenin bu kadar çabuk anlaşamayacağı kadar inatçı bir karaktere sahip olmalıyım. Her durumda, çocukken bununla çok eğlendiğimi biliyorum. Küçük melodiler üzerinde çalıştım ve yaklaşık 1,5 yıl sonra aslında kornada “Hänschen Klein”ı çalabiliyordum. Tıpkı diğer çocukların futbol oynaması gibi bu da bir hobiydi. Kimse bunu kariyer olarak yapacağımı düşünmezdi. Başlangıçta her gün antrenman yapmasam da her zaman düzenliydi ve zamanla daha iyi hale geldim. Bir noktada yarışmalara katıldım ve hatta ulusal “Jugend Musiziert” yarışması da dahil olmak üzere onları kazandım. Heyecanıma hala hafiften gülenler olsa da korna çalmanın beni ne kadar mutlu ettiğini giderek daha fazla fark ettim.

Elleriniz olsaydı bu kadar iyi bir korna çalar mıydınız diye kendinize hiç sordunuz mu? Çünkü hırs daha küçük olabilir miydi?
Birçok kişi bana her zaman ayaklarınızla korna çalmayı nasıl öğrenebileceğinizi soruyor. Bu soruyu kendime hiç sormadım, sadece yaptım, hayattaki her şey gibi. Hiçbir öğretmenin yardım edemediği yerde ben kendime yardım etmek zorunda kaldım. Ama çocukken bundan keyif alırdım ve bugün bir yetişkin olarak beni harekete geçiren de tam olarak bu: Sorunları çözmeyi ve işe yarayana kadar teknikler üzerinde çalışmayı seviyorum. Bir karakter özelliğinin kolların, bacakların veya parmakların varlığına veya yokluğuna bağlı olduğunu düşünmüyorum. Her zaman çok hırslıydım ve bir şeyleri anlayıp işe yaramasını istedim. Genelde silahlar aklıma gelmez.

Sağ kolunuz olmadığı için neredeyse hiç çalışmadan oynuyorsunuz. Sesi bulmak ve dilin pozisyonunda minimum değişiklik yaparak ve ağız boşluğunu genişleterek farklı tınılar yaratmak için yıllarını harcadılar. Hala yeni ses olasılıklarını araştırıyor ve buluyor musunuz?
Doğru sesi bulmak aslında benim için en büyük zorluktu. Uzun yıllar bunun üzerinde çalıştım. İlk başta sesim çok tiz, neredeyse trompet gibi çıkıyordu. Ama ben de herkes gibi ses çıkarmak istiyordum ve bunun üzerinde çalışmam gerekiyordu. Dürüst olmak gerekirse 20 yıldır bunun üzerinde çalışıyorum ve henüz bitirmedim. Hiçbir zaman seyircinin konserde ne göreceğini, yani kornayı nasıl çalıştıracağımı ve ayak parmaklarımla tuşlara nasıl basacağımı eğitmek zorunda kalmadım. Bu her zaman işe yaradı ve benim için doğal bir yol. Ama seyircinin görmediği, sadece duyduğu şey üzerinde çok çalıştım.

Kendilerini özellikle yetenekli görmüyorlar ve her şey için çok çalışılması gerektiğine inanıyorlar. Şirketlerde veya etkinliklerde kişisel motivasyon ve başarıya giden yollar hakkında da konferanslar veriyor musunuz?
Hayır, henüz yapmadım. Bu benim hedeflerimden biri bile değil. Sadece kornayı iyi çalmak istiyorum ve konserden sonra insanlar yanıma gelip müzikten ne kadar keyif aldıklarını söylediklerinde her zaman mutlu oluyorum.

Favori bestecileriniz kimler?
Biz korna çalanlarımız çok şanslıyız çünkü enstrümanımız için birçok besteci bestelemiştir. Richard Strauss, Ludwig van Beethoven, Michael ve Joseph Haydn kardeşler, Johannes Brahms, aynı zamanda Reinhold Gliere ve Camille Saint-Saëns… ve tabii ki büyük Wolfgang Amadeus Mozart. Onun 4 korno konçertosu gerçek bir mücevher ve onları konserde çalmaktan gerçekten keyif alıyorum.

Hangi bestelerle özel bir ilişkiniz var?
Az önce Mozart’ın 4 korno konçertosunu Camerata Salzburg ile birlikte kaydettim. Daha sonra her şey Mozart’ın şehri Salzburg’da Mozarteum’un büyük salonunda geçiyor… bundan daha fazla Mozart bulamazsınız. Her sabah otelden çıkıp onun evinin önünden geçiyordum  ; bu bana bir şeyler yapıyor. Ama korno konserlerinin arka planına dalmak daha da eğlenceliydi. Mozart bunların hepsini yakın arkadaşı Joseph Leutgeb için yazdı. Mozart’tan birkaç yaş büyüktü ve bu besteleri elde etmek için çok şey yapmak zorunda kaldı. Mozart onu saatlerce sobanın başında diz çöktürdü ve eğer kalkmaya cesaret ederse o ana kadar yazdığı her şeyi yırtmakla tehdit etti. Ya da müzikte ona “nefes almaya ihtiyacı olan eşek”, “tek notaya bile basamayan enayi” gibi hakaretler yağdırıyordu. Çok zor bir pasajda kemanları korna çalan kişiye bile güldürüyor. Ve yine de yakın arkadaşlardı. Bu tür ayrıntılar Mozart’ın nasıl bir insan olduğu ve kendisinin müziğine nasıl baktığı hakkında çok şey söylüyor. Kayıt yaparken tüm bunların dikkate alınması gerekir ve bu bilgiyle solist olarak siz de besteciyle özel bir ilişki kurarsınız.

Genel olarak müzik sizin için ne ifade ediyor ve müzik insanlar için neden önemli?
Bu cevaplanması gerçekten zor bir soru çünkü müziğin herkes için farklı bir anlamı var. Kişisel olarak müziksiz bir hayat düşünemezdim ama tabii ki buna profesyonel merceklerden de bakıyorum. Bazıları müziği bütün gün arka planda çalar ve bunu yalnızca çevresel olarak fark eder. Bunu yapamadım.
Müzik binlerce yıldır hayatımızın bir parçası olmuştur ve her medeniyette bulunmaktadır. Müzisyenlerin toplumda her zaman özel konumları olmuştur. Müzisyenler haber elçisi, hikaye anlatıcısı, toplumun aynası ya da sadece eğlendiriciydiler  ve hala da öyleler; ikincisini aşağılayıcı bir anlamda söylemiyorum, gerçekten iyi eğlendiricilere hayranım ve her zaman onlardan bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Müzik insanları mutlu edebileceği gibi aynı zamanda düşündürebilir de. Bazen müzik bir devrimi bile tetikleyebilir. Her zamanın kendine ait bir müziği vardır ve toplumumuzdaki insanları birbirine bağlar.

Bir müzisyen olarak toplumumuzdaki rolünüzü nerede görüyorsunuz?
Öncelikle bir klasik müzisyen olarak politik düşünmüyorum. Dinleyicilere güzel bir akşam yaşatmak ve onlara hayattaki güzel şeyleri hatırlatmak isterim. Konser salonunda gençleri, hatta belki kendileri bir enstrüman çalmayı, tercihen kornayı öğrenenleri gördüğümde her zaman mutlu oluyorum! Onlarla her zaman konuşurum ve arada sırada tavsiye bile verebilirim. Bu nedenle Münster’deki üniversitede öğretmenlik pozisyonunu kabul etmenin yanı sıra “Okulda Rapsodi” girişimine de dahil oluyorum ve okul derslerine giderek öğrencilere enstrümanımı veya mesleğimi anlatıyorum. Biz klasikçilerin elitist bir grup olarak görülmemesi benim için önemli. Umarız bu, gençlerin klasik konsere gitme konusundaki çekingenliklerini ortadan kaldırır, hatta onları bir enstrüman öğrenmeye teşvik eder.

Geleceğe dair umutlarınız neler?
Şu an her şey o kadar harika ki. Çok sayıda konserim var, tüm dünyayı dolaşıyorum ve birçok ilginç insanla tanışıyorum. Tüm bu harika başarı hikayeleriyle birlikte, henüz 30 yaşında bile olmadığımı her zaman hatırlamaya çalışıyorum. İnsanlar beni dinlemek istediği sürece bu işi yapmak isterim.

Korna dışında ilgi alanlarınız veya tutkularınız var mı?
Ne yazık ki profesyonel bir müzisyenin hayatı başka şeylere pek zaman bırakmaz. Ya pratik yaparım, ya seyahat ederim, ya da konser veririm. Arada pek hava yok. Şanslıyım ki pratik yapma konusunda tutkuluyum, yeni ülkelere seyahat etmeyi seviyorum ve hepsinden önemlisi konser vermeyi seviyorum.