Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı, bugün “OKSİJEN SATURASYONU” deneyine başladı

ANKARA (AA) – AA

ANKARA (AA) – AA muhabirinin edindiği bilgilere göre Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) gerçekleştirdiği çalışmalarına 6. deneyiyle devam etti.

  • İlk Türk astronot Alper Gezeravcı deney çalışmalarına başladı
  • İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, bugün 2 deney yapacak
  • Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, güne yeni deneylerle başladı
  • Türkiye Uzay Ajansından “Deney Sözlüğü”

Gezeravcı, bugün, Nişantaşı Üniversitesinden Oğuzhan Aydemir’in proje yöneticisi olduğu, “OKSİJEN SATURASYONU” deneyini hayata geçirdi.

Söz konusu deneyle, yapay zeka desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesi hesaplanarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanması hedefleniyor.

Şimdiye kadar 5 deney çalışmasını başlattı

Gezeravcı, ISS’ye ulaştığı günden bu yana 5 deneyi hayata geçirdi.

Astronot Gezeravcı, Tuz Gölü’nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran “EXTREMOPHYTE”, gelecekte uzayda yaşayacak yüksek sayıda insanın ihtiyaç duyacağı besinlerin sağlanması ve kapalı yaşam ortamlarındaki çevresel kontrollere destek vermesi için yeni bitkiler geliştirmeye yönelik ilk adım olan “CRISPR-GEM” ve mikroalg türlerinin uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılmalarının mümkün olup olmadığının araştırıldığı “UzMAn” deneylerine devam ediyor.

Gezeravcı, uzay ortamında alglerin, karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, ek gıda temini, su iyileştirme, yaşam destek alanlarında kullanılmasını araştıran “ALGALSPACE” ve uzayda yaşamaya karşı oluşan hayati tepkimelerin “vokal kord” kaynaklı değişimlerle tespiti ve düşük yer çekimsizliğin sebep olduğu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanmasını sağlayacak “VOKALKORD” deneylerini de sürdürüyor.

 

Muhabir: Zeynep Duyar