Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras hakkında adli kontrol kararı

Haklarında “Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ve “Adil yargılayı etkilemeye teşebbüs” suçundan re’sen soruşturma başlatılan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD YİK Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras adli kontrol talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Turan ve Aras adli kontrol kararı ile serbest bırakıldı.

Haklarında “Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ve “Adil yargılayı etkilemeye teşebbüs”

TÜSİAD , eski Türkiye’de olduğu gibi siyasete yön verme çabasına girişti. TÜSİAD Olağan Genel Kurulu’nda; Ümit Özdağ’ın tutuklanması, İBB Başkanı İmamoğlu’na yönelik soruşturma, tekelleşme iddialarıyla hakkında soruşturma başlatılan Ayşe Barım, korsan yeminci teğmenlerin ihracı gibi konular üzerinden kamuoyuna ve siyasete mesaj verilmeye çalışıldı.

ADLİ YARGIYI ETKİLEME ÇABASI

13 Şubat günü dernek genel kurulunda açıklama yapan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras’ın kamu barışını bozmaya elverişli nitelikli sözleri nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı “Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “Gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma” suçlarından re’sen soruşturma başlatmıştı.

ORHAN TURAN’A SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Soruşturma devam ederken aynı kurulda benzer açıklamalar yapan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan hakkında “Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” ve Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs” suçlarından re’sen soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasında, Turan’ın yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, dezenformasyon içerikli beyanları nedeniyle soruşturmanı başlatıldığını duyurdu.

SAVCILIĞA İFADE VERMEK ÜZERE ADLİYEYE GETİRİLDİLER

Soruşturmanın başlatılmasıyla Başsavcılık, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğüne talimat vererek her iki şüphelinin polis eşliğinde adliyeye getirilmesini istedi. Orhan Turan işyerinden, Mehmet Ömer Arif Aras ise evinden alınarak adliyeye getirildi.

HAKİMLİĞE SEVK EDİLDİLER

Basın Büroya ilk olarak Mehmet Ömer Arif Aras yaklaşık 2 saat 40 dakika, Orhan Turan ise yaklaşık 1 saat ifade verdi. Ardından, iki isim yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildiler. Turan ve Aras’ın sevk yazısının detayları ortaya çıktı. Yazıda şüphelilerin 13 Şubat’ta Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Genel Kurulunda yaptıkları konuşma içeriğini yalnızca basın marifetiyle bilgi sahibi oldukları, içeriği itibariyle herhangi bir bilgilerinin olmadığı ve olaylara ilişkin yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı dezenformasyon içerikli beyanlarda bulunmadıklarını yönelik savunma verdikleri anlatıldı.

“GERÇEĞE AYKIRI BİLGİ PAYLAŞIMI YAPILDI”

Sevk yazısında, şüphelilerin sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgileri kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yaydıkları değerlendirmesi yer aldı. Turan ve Aras’ın üzerlerine atılı “Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” suçunu işledikleri yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğundan yurtdışına çıkış yasağı adli kontrol talep edildi.

YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI VERİLDİ

Orhan Turan ve Mehmet Ömer Arif Aras sevk edildikleri hakimlikçe sorgularının ardından haklarında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Adliyeden ayrılan iki isimde herhangi bir açıklama yapmadı.